• + 30 23840 24538
  • info@pampoukidis-service.gr

Λίπανση και φίλτρα

Λίπανση και φίλτρα

 

 

Ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης αποτελείται από πολλά μηχανικά μέρη, τα οποία με τη χρήση καταπονούνται αρκετά. Κάθε φορά που εμείς βυθίζουμε το γκάζι, όλο και περισσότερο αυξάνονται οι στροφές λειτουργίας του κινητήρα, και αυτά τα μέρη κινούνται όλο και περισσότερο, με αποτέλεσμα ανάμεσα τους να αναπτύσσονται τριβές, άρα και υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτό το σημείο ακριβώς υπεισέρχεται το λιπαντικό. Ο ρόλος του είναι πολυδιάστατος, μιας και εντός του κινητήρα κάνει διαφορετικές εργασίες. Το λιπαντικό εισχωρεί ανάμεσα στα μηχανικά μέρη για να μειώσει τις τριβές, άρα και να εμποδίσει την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα μειώνει και το θόρυβο από την επαφή των κινούμενων μερών.

Η κυκλοφορία του ζωτικού λαδιού του κινητήρα επιτυγχάνεται από μια τρόμπα που κινείται από τους ιμάντες του κινητήρα. Να έχετε υπόψη σας όμως ότι, δεν κάνουν όλα τα λιπαντικά για όλους τους τύπους κινητήρων και πως κάθε λάδι πληροί ορισμένα standards τα οποία και πρέπει να τα γνωρίζουμε, όταν θα προβούμε σε αλλαγή λαδιών.

Η διάρκεια ζωής του κάθε λιπαντικού είναι ορισμένη και ορίζεται από τον κατασκευαστή του και στη συνέχεια από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, ο οποίος γνωρίζει τις αντοχές και τις καταπονήσεις που δέχεται το μηχανικό σύνολο. Ακόμα μια σημαντική λειτουργία του λιπαντικού είναι ότι, λόγω των ειδικών καθαριστικών συστατικών που διαθέτει, φροντίζει και απομακρύνει τα διάφορα υπολείμματα καύσης που δημιουργούνται.

Προσοχή στους τούρμπο κινητήρες

Οι νέοι τούρμπο κινητήρες είναι λίγο πιο απαιτητικοί στο λιπαντικό συγκριτικά με τους συμβατικούς κινητήρες, ώστε να παρουσιάζουν αυξημένη απόδοση και υψηλή αξιοπιστία. Η διαφορά των συνθετικών λιπαντικών έναντι των «απλών» είναι πως, μολονότι έχουν μικρό ιξώδες, εντούτοις, χάρη στη προσθήκη διαφόρων συστατικών, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής! Για αυτό και όλα τα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας μπορούν να διανύσουν έως και 30.000 χλμ, μέχρι να χρειαστούν αντικατάσταση λαδιών.

Ορυκτέλαια

Σε αυτού του τύπου τα λιπαντικά, τα μόρια διαφέρουν σε μέγεθος και σύνδεση, με αποτέλεσμα να καταπονούνται περισσότερο και σε μικρότερο χρονικό διάστημα κατά τη χρήση. Η κατεργασία που δέχονται αυτά τα λιπαντικά, δεν αφαιρεί όλα τα ανεπιθύμητα χημικά, που μπορεί να επηρεάζουν το μέγεθος και τη δομική διάταξη των μορίων. Έτσι, οι μοριακές αλυσίδες μπορεί να σπάσουν, υποβαθμίζοντας το ιξώδες του λαδιού, το οποίο, λόγω αυτού, δυσκολεύεται να λιπάνει σωστά όλα τα μηχανικά μέρη του κινητήρα. Οι σύγχρονοι κινητήρες κατασκευάζονται με ακραίες ανοχές, με αποτέλεσμα το ορυκτέλαιο να μην μπορεί να τους παράσχει την ανάλογη λίπανση.

Συνθετικά

Τα συνθετικά λιπαντικά κατασκευάζονται μέσα από μία ειδική εργαστηριακή επεξεργασία για την προσθήκη ειδικών χημικών. Βέβαια, η διαδικασία αυτή είναι πολυέξοδη, όπως και οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται και ως εκ τούτου τα λιπαντικά αυτά κοστίζουν περισσότερο σε σχέση με τα ορυκτέλαια, όταν φτάνουν στα χέρια του καταναλωτή. Το βασικότερο χαρακτηριστικό αυτών των προϊόντων είναι ότι διατηρούν σταθερές τις μοριακές αλυσίδες σε αρκετά υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, το ιξώδες τους παραμένει σταθερό, ώστε να λιπαίνουν σωστά τον κινητήρα σε κάθε περίσταση. Επίσης, τα συνθετικά λιπαντικά περιέχουν καθαριστικά, προκειμένου κατά τη λειτουργία τους να «απορροφούν» τα υπολείμματα του κινητήρα και να τα κατευθύνουν προς το φίλτρο λαδιού.

Ημισυνθετικά

Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι μείγματα συνθετικών και ορυκτελαίων και οι επιδόσεις τους είναι υψηλότερες από εκείνες των ορυκτέλαιων. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην αναμειγνύονται ορυκτέλαια και συνθετικά λιπαντικά.

Τέλος η σωστή λίπανση με τα καλύτερα προιόντα της αγοράς και η ψύξη αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διάρκεια ζωής και την ποιότητα λειτουργίας τις όποιας μηχανής, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κάποιο περίπλοκο κινητήρα όπως αυτός του αυτοκινήτου σας. Για τον λόγο αυτό στο εξειδικευμένο συνεργείο μας τοποθετούμε λιπαντικά κινητήρων υψηλών προδιαγραφών βάσει επίσημων οδηγιών από τις αντιπροσωπίες και φροντίζουμε να συντηρούμε σωστά όλο το σύστημα ψύξης με τα καλύτερα προΐόντα της αγοράς.

Όλα τα προϊόντα λίπανσης της STP στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Mobil στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Aral στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Bp στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Castrol στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας
Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Elf στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Shell στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Valvoline στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Total στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα λίπανσης της Aegean στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας

Στο πλαίσιο του γενικού ελέγχου λίπανσης και ψύξης του οχήματός σας, προχωρούμε όπου είναι αναγκαίο στην αντικατάσταση των φίλτρων. Συγκεκριμένα το συνεργείο μας προσφέρει μια πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν από το φίλτρο αέρα, φίλτρο καυσίμου, φίλτρο καμπίνας, φίλτρο υγραερίου, φίλτρο σκόνης, φίλτρο διαχωριστή, φίλτρο ξηραντήρα, φίλτρο λαδιού, φίλτρο νερού, φίλτρο φυγοκέντρησης, φίλτρο ενεργού άνθρακα μέχρι και το φίλτρο του υδραυλικού μηχανισμού από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου.

Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Mann στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Fram στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Hella στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Zaffo στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Bosch στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας Όλα τα προϊόντα φίλτρων της Hengst στο συνεργείο του κ. Παμπουκίδη Στην Αριδαία Πέλλας

Πηγή για την σύνταξη του άρθρου.